Bliv klog på Formel 1

Historien for Formel 1 kan spores tilbage til det Europæiske Grand Prix Motor Racing, som blev afholdt tilbage i 1920’erne. Kampen om F1 mesterskabet startede dog først i 1950 på den anerkendte Silverstone bane i England.

Store billøb i Formel 1 bliver kaldt for Grand Prix. For at kunne bære titlen Grand Prix skal løbet være på mindst 300 km. Dog er der siden 1968 blevet lavet en undtagelse for F1 Grand Prix i Monaco, som er på ca. 261 km.

Hvert år dyster forskellige hold og kørere om titlen som F1 verdensmester ved at køre ca. 20 forskellige løb over hele verdenen. Formel 1 sæsonen 2018 blev planlagt med 21 forskellige løb mellem marts og november måned. Sæsonen startede i Melbourne i Australien og den vil slutte af i Abu Dhabi natteløbet. Mange af F1 løbene har været en fast del af kalenderen i mange år. Storbritanniens Grand Prix på den førnævnte Silverstone bane har været med i hver F1 sæson siden 1987. Men der kan komme plads til nye løb og der er flere der blandt andet drømmer om F1 i København.

Der er fem danskere, som har kørt Formel 1. Tom Belsø var den første dansker til at repræsentere de rød-hvide farver i motorsporten tilbage mellem 1973 og 1974 hvor det blev til fem løb for Belsø. Derefter kom Jac Nelleman i 1976. Han kvalificerede sig dog ikke. Det gjorde Jan Magnussen til gengæld, som kørte 25 løb i halvfemserne. Nicolas Kiesa blev udpeget til at blive Magnussens efterfølger og han fik også fem løb med team Minardi i 2003. Men det gik ikke godt for holdet og Kiesas F1-drømme blev langsomt slukkede.

I stedet kastede Kiesa sig over sportsvognrace og han har også kørt i Le Mans. I stedet blev Magnussens efterfølger hans egen sønnike Kevin. Kevin Magnussen har kørt F1 siden 2014 og her i 2018 har Kevin Magnussen kørt godt i de første 12 grandprixer og han har imponeret både Danmark og udlandet. De er især glade for Kevin Magnussen i England hvor han bliver rost til skyerne af Skysports.

Der er ti hold, som kører F1-sæsonen. Hvert hold kører primært med deres første- og anden kører, men mange af holdene har også tredje kører. Kevin Magnussen kører på Haas F1 Team sammen med franske Romain Grosjean. Britiske Lewis Hamilton kører sammen med finske Valtteri Bottas for Mercedes AMG Petronas Motorsport, mens tyske Sebastian Vettel og finsk Kimi Räikkönen kører for Scuderia Ferrari.

Britiske Lewis Hamilton blev sidste år F1 mester for fjerde gang i historien. Med denne sejr blev Hamilton en del af den delte tredjeplads over de kørere, der har vundet flest gange i historien. Ud over Hamilton så har Vettel og Alain Prost også vundet F1 verdensmesterskabet fire gange. Alle tre bliver overgået af Juan Manuel Fangio fra Argentina, som vandt F1 VM fem gange i 1950’erne. Men det mest succesrige kører i historien er tyske Michael Schumacher, som vandt syv gange mellem 1994 og 2004.