Alt det du skal vide om NASCAR

NASCAR står for National Association for Stock Car Auto Racing og det dækker over et amerikansk familiefirma, som blev grundlagt tilbage i 1948. Bill France Sr. grundlagde virksomheden dengang og siden 2003 har hans barnebarn Brian France været CEO for NASCAR, som organiserer ræser løb i USA. Helt præcist står NASCAR hvert år bag mere end 1500 forskellige løb, som finder sted på 100 forskellige baner fordelt over 39 nordamerikanske stater. NASCAR afholder også løb i Canada med fx NASCAR Pinty’s Series, som er en serie der kombinerer løb i såvel Canada som USA.

Daytona 500 er et af de mest kendte NASCAR løb, der findes. Dette er et ræser løb, som er en del af Monster Energy NASCAR Cup Serien og det bliver afholdt på Daytona International Speedway banen i Daytona, som ligger i Florida. Her skal de forskellige hold gennem i alt 800 km.

Tilbage i 1959 blev den første udgave af Daytona 500 organiseret og siden 1982 har det været sæsonåbneren for Cup serien og derfor er det et løb, som der er så mange, der fokuserer på og kender til. Faktisk anses Daytona 500 som værende det vigtigste løb af de 1500 NASCAR løb, som er i kalenderen. Det er her at der er den største præmiepulje og det er også her hvor flest personer tænder for fjernsynet for at følge med bag skærmen.

Du kan selvfølgelig også vædde på udfaldet af de forskellige NASCAR løb og vinde penge på det. En af de mest populære sider, som byder på denne mulighed er Unibet Sport, som blandt andet byder på live betting.

Efter NFL er NASCAR den mest succesrige sportsfranchise i USA. I følge Forbes er de største NASCAR-hold også flere millioner værd. Det mest værdifulde NASCAR-hold er Hendrick Motorsports, som siges at have en værdi på 350 millioner dollars. Dette er næsten dobbelt så meget som det næst mest værdifulde hold Roush Fenway Racing, som siges at have en værdi på 185 millioner dollars.

Mange af pengene i forretningen går naturligvis til de dygtige kørere. Ifølge Forbes tjente de 12 bedst betalte NASCAR kørere 155 millioner dollars tilsammen i 2017. Dale Earnhardt Jr. topper pengelisten med sine fortjenester på 22 millioner dollars sidste år. Jimmie Johnson kommer lige i hælene på andenpladsen med sine fortjenester på 19,2 millioner dollars og derefter er der lidt af et spring ned til Kyle Busch på tredjepladsen. Busch hev 14,7 millioner dollars hjem i 2017.

Earnhardt Jr. topper pengelisten i 2018, men det vil han ikke gøre i 2019. Efter sidste sæson stoppede han karrieren som ræser kører og nu er han blevet kommentator på NBC. Derfor er alle øjne på Jimmie Johnson, som stadigvæk er aktiv og han er ifølge flere blandt top 3 bedste NASCAR kørere nogensinde.

Richard Petty aka. “The King” anses som den bedste NASCAR kører i historien. Han var den bedste i NASCAR i løbet af 35 år og han vandt blandt andet det førnævnte Daytona 500 syv gange. Petty vandt 200 gange i løbet af sin karriere og 27 af dem skete i en og samme sæson. Petty er den eneste kører, der nogensinde har formået at vinde 27 gange i en sæson, hvilket stadigvæk gør ham til kongen af NASCAR i dag mere end 25 år siden at han stoppede karrieren som ræser kører.