Bag om rally

Når man taler om rally, så refereres der til motorløb for biler, som består af et vist antal hastighedsprøver, som også kaldes for specialprøver. Disse prøver foregår på afspærrede offentlige veje eller lukkede områder og de er forbundet med et vist antal transportetaper.

I Danmark er det Dansk Automobil Sports Union (DASU) der står for organiseringen af rallysporten. De afholder blandt andet DM i Rally, som normalt bliver kørt med seks afdelinger i forskellige byer. I 2018 blev 3. afdeling fx afholdt på Fyn hvor kørerne skulle igennem udfordringer på grusveje, som gjorde det mere kompliceret for kørerne at komme igennem løbet.

Mens DM i Rally bliver afholdt over flere afdelinger, så kører Øresund Rally kun en enkelt dag. Løbet starter og slutter i Hillerød efter at kørerne har været igennem ca. 200 km. Der er to forskellige uafhængige løb ved Øresund Rally. Først og fremmest er der pålidelighedsrally, som gælder biler, der blev indregistreret den 31. december 1990 eller før da. Her dyster de bedste hold om points til uofficielle FDM DASU Classic.

Det andet løb er Oresund Tourist Rally, som gælder for bilinteresserede og medlemmer af bilmærkeklubber, der ikke før har deltaget i et DASU organiseret motorløb. Dette løb var en stor succes i 2016 hvor 18 spritnye mandskaber var med til at sætte rekord i nye deltagere. En af årsagerne til at Øresund Rally er så populært blandt nye deltagere er at det er en unik mulighed for de personer, som gerne vil prøve at køre et historisk rally. Da rallyet foregår på gode veje er det den perfekte løsning til at komme godt i gang især hvis man er lidt nervøs for sig selv og den fine bil.

Rallye Automobile Monte Carlo er et rally løb, som er blevet organiseret hvert år siden 1911. Prins Albert den første af Monaco åbnede løbet den gang og siden da har det været et vigtigt løb i forhold til innovation og forbedringer af rallybiler.

Der er endnu ingen dansker, som har vundet Monte Carlo Rally, men både Sverige og Finland har repræsenteret Norden ved det fineste rallyløb i Europa. Tommi Mäkinen fra Finland har vundet løbet fire gange og dermed indtager han en delt tredjeplads sammen med tyske Walter Röhrl og italienske Sandro Munari. De to svenskere Erik Carlsson og Björn Waldegård deles om femtepladsen sammen med Miki Biasion. Alle tre har vundet løbet to gange hver. Den mest succesrige mand i Rallye Automobile Monte Carlo løbets historie er franske Sébastien Loeb, som har vundet syv gange i historien.

Det er også i Frankrig at vi finder The Tour Auto, som tiltrækker både amatør kørere samt pensionerede professionelle kørere fra over hele verden. I 2018 dækkede The Tour Auto 2200 km. i de fem dage hvor der blev kørt fra Paris til Biarritz. Der var 240 vintage biler, som deltog i løbet, som fandt sted i slutningen af april.

Rally Sweden, som vores naboer kalder for Svenska Rallyt er endnu et populært rally. Her skal vi en tur til Värmland, som er værtsbyen for rallyet, der er blevet organiseret hvert år i februar siden 1950. Rallyet har siden 1973 været del af World Rally Championship og det er et udfordrende løb fra folk, der ikke er født i de nordiske lande, da det typisk bliver kørt på sne.