Bliv ekspert i motorløb

Vidste du at der findes mange forskellige løb med motorcykler? I Motorsportens verden kan du konkurrere på såvel to som fire hjul i sport, som går fra alt fra MotoGP til Quad og mange andre løb, som du kan læse om i denne artikel.

Grand Prix motorcycle racing dækker over MotoGP, som er en af de største organisationer, når det kommer til løb med motorcykler. Mesterskabet er delt ind i tre forskellige klasser:

  • MotoGP
  • Moto2
  • Moto3

MotoGP er den bedste klasse og dermed den mest omtalte klasse. MotoGP kører over en sæson og i 2018 er der 18 Grandprixer, som bliver afholdt i europæiske og asiatiske lande samt i USA og Australien. Den første MotoGP sæson var tilbage i 1949 og nutildags bliver sporten domineret af spanske Marc Márquez og italienske Valentino Rossi.

I speedway bliver der dystet på special-motorcykler på ovale baner. Disse baner er mellem 200 og 400 meter og det er normalt belagt med knust tegl eller slagger materiale. Deltagerne dyster alt efter niveau og alder. Faktisk kan børn helt ned fra tre år begynde til speedway, da der findes micro-speedway for børn mellem 3 og 11 år, som kører på laveffektmaskiner. Derudover kan drenge og piger mellem 8 og 18 år dyste i 80cc speedway og når børnene bliver 15 år har de lov til at dyste i den mest kendte speedway klasse, som er med 500c motorcykler.

Nicki Pedersen er et af de største navne i dansk speedway. Pedersen er blevet verdensmester tre gange i historien og han har flere gange tiltrukket mange tilskuere til det danske nationalstadion PARKEN som mellem 2003 og 2014 blev lavet op til speedwaystadion en gang om året. Ud over at have vundet det individuelle VM i 2003, 2007 og 2008, så har Pedersen også været med til at vinde VM i speedway for hold i 2006, 2008 og 2012.

I motocross bliver der dystet på motorcykler, som bliver kaldt for motocrossmaskiner. Konkurrencen kan foregå på forskellige former for terræn. Det kan både være permanente baner med hop, bakker og sving, som kørerne kan lære at kende gennem tiden, men det kan også være på midlertidigt anlagte baner.

Sidste år imponerede Thomas Kjer Olsen de danske motocross følgere da han vandt VM bronze i Frankrig i 2017. Det er det hidtil bedste resultat i dansk MX historie og i år har Olsen også imponeret ved at vinde VM i MX2 Letland, som han nu har vundet to år i træk. Sportsbegivenheden i Letland er del af FIM Motocross World Championship verdensmesterskabet, som inkluderer 20 afdelinger. I år startede sæsonen i Argentina i marts og den slutter i Italien i slutningen af september måned.

Når vi taler om Road Racing, så taler vi om hastighedsløb for motorcykler, som foregår på lukkede baner med asfalt. Her kan der dystet enten med standard gadecykler eller med specielle RR-cykler. I Danmark er Danmarksmesterskabet delt op i mellem fire og syv afdelinger i varierede klasser. Dette kommer an på motorens størrelse. Hvert løb er på mellem 40 og 50 km. og den der når først igennem det krævede antal omgange vinder løbet.

Piger og drenge, mænd og kvinder har mulighed for at dyste i Quad, som er en ekstremsport for personer mellem fire og 90 år. I sporten dyster man med motocrossmaskiner på fire hjul, som i populære folkemunde er kendt som Quad.

Hvis du fx ikke er vild med at sende din søn eller datter til speedway, så kan du med fordel vælge Quad. Maskinen gør det nemmere at holde balancen takket været de fire hjul. Derudover er den også mindre belastende for kroppen end fx motocross som er utroligt konditionskrævende, da du skal bruge alle musklerne i hele din krop.